Supported Employment är en metod som skapar förutsättningar för personer med funktionsnedsättning och andra grupper att få tillgång till och stanna i anställning genom att tillhandhålla lämpligt och pågående stöd. Det är en personcentrerad metod för att främja deltagande på arbetsmarknaden.
Metoden är evidensbaserad och används framgångsrikt runt om i världen. I vår grundutbildning får ni kännedom om IPS som bygger på de fem stegen i Supported Employment men som har utvecklats för personer som har psykisk ohälsa och som har en önskan om att komma ut i arbete. Ni får dels kunskaper som gör det möjligt för er att identifiera det bästa arbetssättet, dels information om det multidisciplinära teamet och stöd i att komma igång med ett IPS-teamarbete enligt trohetsskalan och IPS-principerna.
Utbildningen utgår från den Europeiska unionens Supported Employment (EUSE) toolkit blandat med våra certifierade utbildares mångåriga erfarenheter och exempel. Vi använder oss även av kursmaterial som CEPI och Socialstyrelsen har översatt till svenska.
Vi inleder utbildningen med historik, forskning och grunderna till metoderna. Vi kommer gå igenom värderingar och principer som ligger till grund för Supported Employment och IPS, Individual Placement and Support.
Vi går igenom de 5 stegen i Supported Employment, coachernas roll på och utanför arbetsplatsen samt kontakten med arbetsgivare:
1. Överenskommelse med klient
2. Yrkesprofil
3. Jobbsökande
4. Arbetsgivarengagemang
5. Stöd på och utanför arbetet
Hela utbildningen ges med en mix av teoretisk genomgång i kombination med regelbundna praktiska övningar. Samtidigt lägger vi också ett dedikerat fokus under utbildningen på ett workshop moment med fallbeskrivningar. Detta ger oss tillfälle att binda ihop teori med praktik och gör det teoretiska verkligt.
Workshop-momentet stimulerar gruppdiskussioner och ger oss möjlighet till att ägna tid åt frågeställningar och erfarenhetsutbyte.
Du som kursdeltagare får även möjlighet att stifta bekantskap med IPS principer, trohetsskalan samt SEQF (Supported Employment Quality Framework).
Utbildningen är riktad till Jobbcoacher och övriga som stöttar arbetssökande som står långt ifrån arbetsmarknaden att välja, få och behålla en anställning.
Du kanske jobbar med att ge individuellt stöd i arbete, som jobbcoach inom Rusta & matcha 2, daglig verksamhet, studie- & yrkesvägledare eller som jobbcoach inom kommunens arbetsmarknadsenhet.