Det finns lika många kroppslukter som det finns människor på jorden. Även om vår lukt är unik påverkas den av vår omgivning, vår hygien, våra vanor och inte minst våra matvanor. Vissa livsmedel kan till och med göra oss mycket attraktiva… vilket långt ifrån alltid är fallet!
Tänk om vår kroppslukt räckte för att gissa innehållet i vår senaste måltid? Sambandet mellan de två är inte uppenbart vid första anblicken, men flera vetenskapliga studier visar att vår kost påverkar den lukt vi avger, påminner BBC om i en artikel om ämnet. Vissa livsmedel skulle till och med göra oss mer attraktiva och förföriska… Men hur är det möjligt?
Varifrån kommer kroppslukten?
Först måste man förstå varifrån kroppslukten kommer. Den avges naturligt av huden eller som en följd av svettning. Svett, som hjälper kroppen att avge värme för att hålla den inre temperaturen på 37 °C, luktar inte illa – det är bara vatten. Det är bakterierna på huden som ger den en obehaglig lukt.
Svettningen genereras av två körtlar. De ekkrina svettkörtlarna, som finns över hela kroppen, är luktfria eftersom de består av vatten och salt. Det är tvärtom med de apokrina svettkörtlarna, som finns i kroppens veck (under brösten, i armhålorna, under fötterna, mellan låren), där nedbrytningen av svett innehåller näringsämnen som bakterierna älskar.

Var och en har sin egen kroppslukt, eftersom den bestäms av de bakterier som finns på huden: vi har inte alla samma bakterier och inte i samma mängder. Andra avgörande faktorer spelar också in: hygien, mental hälsa, mediciner… och därmed även den mat vi äter, vars kemiska beståndsdelar cirkulerar i blodet och sedan passerar genom huden, förklarar Santé Magazine. En del av dessa beståndsdelar elimineras genom svett, som i kontakt med hudens bakterier får en speciell lukt.
Vårt matsmältningssystem spelar också en viktig roll för vår kroppslukt, särskilt för andedräkten, som Lina Begdache, biträdande professor i hälso- och välbefinnandestudier vid New York State University i Binghamton, förklarar för BBC. Under matsmältningen frigörs gaser, flyktiga molekyler som sedan elimineras, genom interaktioner mellan kemiska föreningar i maten och tarmbakterier.
Grönsaker som ger oss doft
”De livsmedel som har störst inverkan på kroppslukten är vitlök, lök, kryddor och olika chilifrukter. Det är därför som vissa människor använder dessa livsmedel för att skydda sig mot myggbett”, poängterar dermatologen Nina Roos i en intervju med Santé Magazine. De mest doftande livsmedlen har nästan alla en sak gemensamt, konstaterar BBC: de innehåller svavel. Det gäller till exempel broccoli, kål, brysselkål och blomkål, som är rika på svavelföreningar, vars lukt påminner om ruttna ägg och som kan påverka svettlukten.
Samma princip gäller för grönsaker i familjen Alliaceae, som vitlök och lök. När de smälts omvandlas de till illaluktande föreningar med svåra namn: diallyldisulfid, allylsulfid och metylsulfid. Sparris och olika kryddor, såsom starka chilifrukter, kummin, curry eller gurkmeja, kan också förändra svettlukten.
Studier med förvirrande resultat
Men vissa studier kommer fram till förvånande resultat. En av dem antyder att även om vitlök ger dålig andedräkt, gör den svetten under armarna mer… attraktiv! Forskare bad 42 män att bära kompresser under armhålorna i tolv timmar för att samla upp deras svett. Vissa hade ätit en liten mängd vitlök, andra en stor dos. Teamet lät sedan 82 kvinnor utvärdera kompresserna och bad dem betygsätta lukterna enligt flera subjektiva kriterier. Resultatet: lukterna från deltagarna som hade ätit lite vitlök väckte inga särskilda reaktioner. Däremot ansågs lukterna från männen som hade ätit mycket vitlök vara betydligt mer attraktiva.

Köttälskare har inget att skryta med: animaliska proteiner bryts ned av kroppen till aminosyror och fetter, som sedan elimineras genom svettning, där de interagerar med bakterierna på huden – ni vet hur det går. Andra studier, med en metodik som liknar den i studien om vitlök som nämndes tidigare, har visat att för mycket rött kött i kosten gör en mindre attraktiv. En panel bestående av 30 kvinnor bedömde lukten från sjutton män som hade följt en kost med eller utan kött under två veckor: lukten från deltagarna i den köttfria kosten bedömdes som mer attraktiv.
En sjukdom som ger en lukt av ruttet fisk
Fisk kan, precis som bönor, orsaka kroppslukt på grund av trimetylamin, en förening med mycket stark lukt. Det finns till och med en sjukdom, trimetylaminuri, en metabolisk störning som ger en stark lukt av ruttna fiskar i svett, urin och andedräkt hos patienter som lider av den, beskriver La Revue médicale suisse . En genmutation hindrar kroppen från att omvandla trimetylamin till en luktfri förening. Endast några hundra fall har beskrivits i världen, ett antal som säkert är underskattat.
Om du vill behandla din lukt på bästa sätt är det fortfarande bäst att övervaka din konsumtion av alkohol och kaffe, som i stora mängder stimulerar svettkörtlarna och orsakar dålig andedräkt. Att äta mer frukt och grönsaker i allmänhet har dessutom positiva effekter: enligt en australisk studie från 2017 har män som äter mycket frukt och grönsaker ”en behagligare svettlukt, med mer blommiga, fruktiga och söta toner”. Ett nytt argument för ”fem frukter och grönsaker om dagen”?